من الأيات القرآن الكريمة
Jom Dengar Al Quran
MaCaM MaCaM BloG

Dapatkan animasi di Sini
KAMI RINDUKANMU, KEKASIH ALLAH YA RASULULLAH

Jom Ikut Mee Udang....

Monday, April 30, 2012

Awas Serangga Yang Berbahaya Ini • [FB] Serangga ni sekarang tengah menyerang merata2... sy dah jumpa di rumah saya 2 kali alhamdulillah kami yang jumpa dan bunuh  terus.

  APA ITU serangga TOMCAT ?


  Nama Am: Kumbang Rove
  Nama Saintifik : Staphylinidae (Insecta: Coleoptera: Staphylinidae)
  Nama Setempat: Semut Semai, Semut Kayap, Charlie dll
  Spesies: Ädâ sekitar 47 000 Spesies
  Habitat: Sawah padi dan padang sekolah.


  Cairan hemolimfe yang terdapat di dalam badan (kecuali sayap) kumbang ini mengandung toksin sentuh haiwan yang paling berbisa di dunia. Toksin ini dikenal sebagai 'Pederin' (C24 H43 O9 N) ditemui pada tahun 1953.

  Racun ini 12 kali lebih kuat daripada venom ular tedung. Kumbang rove yang telah dikeringkan dan disimpan selama 8 tahun masih tetap beracun.

  Nasihat kepada penduduk yang dijangkiti:
  Kurangi penggunaan cahaya lampu pada waktu malam, kerana kumbang rove amat tertarik kepada cahaya. Gunakan aerosol anti serangga, perangkap berpelekat atau kelambu nyamuk yang halus

  Hindari duduk dekat cahaya dan jika dihinggapi kumbang rove, jangan ditepuk, sebaiknya hembus/tiup supaya menghindar.. Jika bersentuhan dengan kumbang rove, cepat-cepatlah basuh pada bagian yang terkena kumbang rove dengan sabun dan air.

  Binatangnya macam kala jengking tapi kecil pnjang warna merah belang hitam.. Kalau digigit jadinya mcm herpes merah dan tengahnya bernanah diameter 2cm dan terus membesar bila tidak di ubati

Post a Comment

Komen Anda

Berita Semasa

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...