1 kilo tepung gandum cap sauh je
pewarna kuning- serbuk lagi cantik colour mee tu nanti (serbuk kunyit je)
soda utk buat mee ( cari jer kat Giant)
air masak sejuk- lebih kurang 300ml
minyak & garam secukupnya
*CARA-CARA NYA*
1- Rendam soda dlm air masak yg tlh dicampur pewarna & garam lbh kurang 5 minit. Kemudian rasa dgn jari, rasa mcm licin bersabun & kemudian rasa samada air tu rasa payau/pahit...kalau tak rasa payau/pahit kira ok le...kalau rasa payau/pahit...tambah air...angkat soda dr bekas air. Soda dikeringkan & simpan....boleh digunakan berkali2 sampai habis...
2- Campurkan air soda sedikit demi sedikit ke dlm tepung tadi sehingga menjadi doh yg keras. Keras sikit jer dari rasa doh karipap tu...
3- Kemudian boleh mesin menjadi kepingan2, kena mesin 4/5 kali hingga jadi kepingan yg cantik...sambil tu panaskan air biasa didalam periuk untuk celur mee- Kalau guna tepung cap sauh 1,2 kali mesin dah cantik dah...
4- Kemudian mesin le guna bentuk mee.
5- Habis je mesin mee, celur mee di dlm air yg dimasak tadi (tak perlu mendidih sgt...air start mendidih sikit tu boleh le masukkan mee)
6- Kacau dgn cermat guna garpu...celur dalam 1 minit sahaja.(lagi cepat pun ok)
7- Toskan, basuh dengan aliran air paip- kalau guna tepung cap sauh jangan basuh pasal nanti cepat basi.
8- Toskan lagi & gaul dgn 1-2 sudu besar minyak masak dgn cermat.
9- Ok, siap le....nak goreng ke, sup ke, kari ke ....apa2 mee la...
Nota
1) utk tepung hovis, air untuk celur mee boleh celur untuk 2 kali sahaja- kalau lebih, mee cepat basi. Kalau tepung cap sauh boleh 4 kali
2) tepung sauh- tak perlu basuh mee selepas dicelur pasal tepung hovis sangat berkanji.
3) Ada yang cakap kalau letak telur 2 biji lagi menjadi- try le nanti apa bezanya.
4) Petua lain masa celur mee, air campur jugak dgn sedikit minyak...supaya mee tu tak melekat...
5) Nama soda tu ...batu soda tapi dlm English g tulis soda powder lak...
Sekian Ajer...Selamat Mencuba
-
Post a Comment
Komen Anda